Mini symposium di. 8 maart

Minder (werk)stress, meer (werk)plezier

met Ferry de Wit | Cura MensSana

8973-mini-symposium-8-maart-300px

De uitdaging van onze tijd

Geestelijke gezondheid is een ‘hot item’. Depressie is momenteel de nummer 1 oorzaak van invaliditeit wereld-wijd (WHO, 2015). In 2014 liepen 1 op de 8 werkende Nederlanders het risico om in een burn-out terecht te komen, in 2015 waren dat er 1 op de 7. Dat zijn omgerekend 1 miljoen mensen (Rijksoverheid, 2015). En dichter bij de deur zien we het volgende: 90.000 mensen in Twente en de Achterhoek kampen met chronische stress (Tubantia, 18 november 2015). Waar komt deze explosie van mentale klachten ineens vandaan? Stellen we ons collectief aan en hebben we een trap onder onze kont nodig? Of is er iets anders aan de hand?

We stellen ons niet aan
We leven in een roerige en vluchtige wereld. Wat gisteren nieuw was, is vandaag alweer gedateerd. Met de komst van internet is de wereld efficiënter, grenzelozer en transparanter maar ook drukker geworden. Nooit eerder heeft de mensheid te maken gehad met zoveel keuzes, verantwoordelijkheden, invloeden en afleidingen. Het brein wordt enorm belast. We staan voor een nieuwe uitdaging! Ons hoofd zit vol en de behoefte aan een rustpunt om ‘even bij te tanken’ wordt steeds groter. Maar hoe doen we dat? Hoe zorgen we ervoor dat ons brein ontlast wordt en deze voortaan op een verantwoorde manier wordt belast? Het blijkt namelijk niet zozeer te gaan om hoeveel er op ons wordt afgevuurd, maar hoe we hiermee omgaan. En onze eigen gedachten spelen hierbij een cruciale rol..

Wat ik ga vertellen
Deze middag vertel ik jullie over een wetenschappelijk gevalideerde methodiek die de afgelopen jaren sterk in opkomst is: Mindfulness. Onderzoek heeft laten zien dat Mindfulness effectiever is dan reguliere stressmanagementprogramma’s (Williams, 2006). Wat is het? Hoe werkt het? En hoe kun je het toepassen in je dagelijks leven? Deze en meer vragen beantwoord ik op 8 maart.